Nové pravidlá pre pomenovanie ulíc

18.05.2012 Prešov

V Prešove máme ulicu Železničiarku aj ulicu Železničnú. Tiež máme Vodárenskú a Vodnú, K studničke a K potoku, K Surdoku a Surdok, Šidlovskú a Šidlovec. Máme aj ulicu Na brehu a Nábrežnú, ulicu Mlynskú, Pri mlyne a Suchomlynskú. Ďalšia z viac ako 300 ulíc je Ku Kyslej vode. V šarišskom nárečí ide o Kvašnú vodu, čo je názov ďalšej ulice. Paletu príbuzných názvov dopĺňajú aj ulice Pod Kalváriou a Za Kalváriou. Nič kreatívne, nič inovatívne, akurát to môže dezorientovať ľudí, prípadne komplikovať príjazd zložiek záchranného integrovaného systému. Tomu treba zabrániť ešte skôr ako budeme pokračovať v prijímaní názvov na báze „ZA“, „POD“, „PRED“ a podobne.
Mestská názvoslovná komisia v Prešove doposiaľ nemala spracované pravidlá, ktoré by garantovali technickú koordináciu premenovania ani pomenovania ulíc či verejných priestranstiev. Od roku 2003 mala Štatút, ktorý neriešil dialóg radnice zo zainteresovanými organizáciami. Absencia týchto pravidiel sa evidentne preukázala v tom, že dotknuté osoby neboli vôbec informované o zámeroch v súvislosti s pomenovaním, prípadne premenovaním ulíc a verejných priestranstiev.
Na základe toho som inicioval novelizáciu Štatútu Mestskej názvoslovnej komisie, ktorá získala podporu členov názvoslovnej komisie a napokon bola aj schválená.
Nový Štatút obsahuje ustanovenia, ktoré upravujú komunikáciu radnice smerom navonok. V zmysle navrhovaných zmien Mestská názvoslovná komisia v Prešove pri predkladaní návrhov nových názvov ulíc a verejných priestranstiev, ako aj pri premenovávaní ulíc a verejných priestranstiev postupuje v duchu princípu občianskej participácie a otvorenej správy vecí verejných. Všetky nové názvy ulíc a verejných priestranstiev navrhnuté názvoslovnou komisiou sa prerokujú v príslušnom výbore v mestskej časti za účasti prítomných občanov mesta. Pri premenovaní ulíc a verejných priestranstiev v meste názvoslovná komisia osloví vlastníkov budov - právnické osoby registrované na dotknutej ulici alebo na verejnom priestranstve (povinne pripomienkujúce subjekty) ktorým sa oznámi, že mesto začína proces premenovania resp. pomenovania ulíc. Lehota na podanie pripomienok zo strany povinne pripomienkujúcich subjektov je pätnásť dní.
V praxi to znamená, že partizánčiny už radnica nebude robiť a každý dotknutý subjekt bude mať 15 dní na to, aby sa vyjadril k navrhovanej zmene. Doposiaľ sa táto lehota týkala iba práva občanov v rámci návrhu všeobecne záväzného nariadenia. Takto sa rozširuje okruh tých, ktorí do rozhodnutí mesta majú čo povedať. Prešovčania a organizácie budú mať dostatočnú dobu na to, aby sa oboznámili so zámerom pomenovania a mohli sa k nemu dôstojne vyjadriť. Veď názvy ulíc nie sú iba o vôli mesta, ale o potrebách ľudí.


Michal Kaliňák,
poslanec MsZ a člen Mestskej názvoslovnej komisie
 

Vyberte región